4 Mart 2017 Cumartesi

Eve İkinci Kedi Alma Fikri Olanlar İçin 13 Altın Tavsiye!

Kedi sevgisi çok farklı ve özel bir sevgi.  Bir nevi hastalık. Hastalık dedik ama güzel bir hastalık elbette. Keşke herkes yakalansa bu hastalığa öyle değil mi?
İnsanın vücudunu kedi sevgisi sardıkça daha çok kediyle ilgileniyor olma fikri pek çok kişiye cazip gelmeye başlıyor. Başlarken bazı soruları da beraberinde getiriveriyor haliyle. 
  • Yeni bir kedi almak güzel bir fikir mi? 
  • Evdeki kedimle anlaşabilir mi? 
  • Ne gibi sorunlarla karşılaşırım? 
  • Kavga ederler mi? Nelere dikkat etmeliyim? 
  • Kedilerim mutsuz olur mu? 

Bu yazıda tüm bu sorulara yanıt buluyor olmanızı istedik efendim:)

Eve yeni bir üyenin eklenme vakti geldiyse, bazı konulara çok dikkat etmeniz gerektiğini, aksi taktirde bu sıcacık fikrin evde bir kaos ortamına sebep olma potansiyelinin her zaman var olduğunu söyleyerek uyarmak isteriz.
Nedir bu dikkat edilmesi gereken hususlar?

1-Karşı cinsten bir üye seçmeniz süreci biraz kolaylaştırabilir.
Kediler kendi cinslerine karşı cinslere oldukları kadar tolere göstermezler. Aynı cinsten bir arkadaş daha çok rakip olarak görüleceğinden, özellikle evin mevcuttaki üyesi tarafından pek dostça karşılanmayabilir. Hatta patiler yer yer pençe olarak gösterilmeye başlanabilir. Genellikle karşı cinsten bir arkadaş evin mevcut üyesi tarafından daha ilgi çekici bulunabilir. Hemen korkuya kapılmayın:) Belirtmeliyiz ki; doğru alıştırma adımları ile aynı cinsten pek çok kedinin de birbirini kabullendiği görülmüştür.

2-İki kediyi karşılaştırmak için acele etmeyin.
Bak sana kardeş geldi deyip, lönk diye kedileri karşı karşıya getirmeyin. Kediler bölgeci hayvanlardır ve bir anda evde başka bir kediyi görmek onları tedirgin edecektir.

3-Kedileri karşılaştırmadan önce birbirlerinin kokularına alışmasını sağlayın.
Bunun için yeni üyeyi eve getirmeden önce iki kediye de diğer kediyi elinize geçirerek sevdiğiniz çorap, havlu gibi bir malzemeyi koklatmak, evin çeşitli yerlerine sürerek bu kokunun yayılmasını sağlamak, birbirlerinin kokusunu yabancı koku olarak algılamamalarını sağlayabilir.

4-Karşılaştırma zamanı geldiyse..
Eve yeni gelen kediyi taşıma kutusundan çıkarmadan üstünde bir örtü örtülüyken kapıya yakın bir yere koyun. Bırakın evdeki kediniz gelip koklasın ve iletişim kurmaya başlasınlar. Gerginlik ifadeleri ortadan kalktığında örtüyü kaldırın. Hiçbir sorun olmadığını gözlemliyorsanız kapağı da açabilirsiniz.

5-Evin sakin zamanlarını tercih edin.
Evde hısım, akraba kol gezer, çaylar yapılırken karşılaştırmayın bir zahmet. Sakin ve huzurlu bir ortamda karşılaşmalarını sağlamak, onlarında daha huzurlu tepkiler vermesini kolaylaştırabilir.

6-Herhangi birini bu esnada kucağa almayın!
Bu esnada herhangi birini kucağa alma en büyük hatalardan birisidir. Bu durumda kucağa alınan hayvana savunmasız ve çaresiz hissettirirken, diğer kediciği biraz kıskançlık krizine sokabilir. Bu gibi durumlarda kucağa alarak kediye güven verdiğinizi düşünüyorduysanız yanıldınız:)

7-Hakemlik yapmayın!
Kavga ettiklerinde karışıp, müdahale etmeler falan gibi gereksiz hareketlere girmeyin. Kediler kendi içlerinde bir hiyerarşi kurabilecek kadar sosyal hayvanlardır. Dışardan müdaheleler kendi içlerinde kuracakları hiyerarşiyi geciktirecek, haliyle kabullenme gecikecektir. Ama birbirlerine ya zarar verirlerse dediğinizi duyar gibiyiz. Milyonlarca yıldır bu hayvanlar siz olmadan kendi hiyerarşilerini pek ala kurdular:)

8-Aynı ortamda bulunmaya zorlamayın!
Ayrı ayrı odalarda  birbirlerinden uzakta durmayı tercih ediyorlarsa bak hadi kardeşinle oyna gibi zorlamalara girmeyin. Zamanla birlikte zaman geçirmeye başlayacaklardır. Aynı evde iki kardeş bile bazen birbirlerini görmek istemeyebilir, kediler niye istesin!

9-Akışına bırakın
Doğal akış ile onların birbirine alışmasını beklemek en doğrusudur. Emin olun birbirleri ile gün geçtikçe daha iyi iletişim kuracaklar.

10-Ödül
Kedi dünyasında “Bir paket yaş mamaya çözülemeyek sorun yoktur” derler. Bir araya geldiklerinde onları ödüllendirin. Emin olun bir süre sonra sırf ödül için bile bir araya gelebilirler:)

11- İki hafta kuralı
Birbirlerine alışmaları için en az iki hafta aynı evde zaman geçirmiş olmaları gereklidir. Üç günde “aa bunlar yapamadı, anlaşamadı” demeyelim.

12-Eski kedinize zaman ayırın.
Bu süreçte eski kedinize ilgi göstermekten kesinlikle kaçınmayın. Bu arada bırakın yeni kediniz eve alışmakla uğraşsın.

13.Artık zafer sizin:)
Tüm bunları yaptıktan sonra size düşen sadece onların güzel dostluğunu izlemek olacak. Artık çok daha eğlenceli bir eviniz olacağını garanti ediyoruz:)

Bonus: Yaş mamalara sıkıntılı dönemlerde başvurabilirsiniz.

Sevgiler

Minipatimini

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder